Banner Campaign

01.08.14 07:45

Posljednje ažuriranje31.07.14. 17:45:54

E-mail Ispis

„Sveta Kata, snijeg za vrata“

Piše: Kristina Jakopović

Blagdan Svete Katarine, 25. studenoga, često je vezan za izreku "Sveta Kata, snijeg za vrata". No, zaštitnica je obrtnika, pa tako i petrinjskih, koji već tradicionalno, svake godine nakon Domovinskog rata, u Majdancima, na mjestu gdje je do Domovinskog rata stajala crkva Svete Kate, imaju molitvu i blagoslov kod velikog križa kojeg je petrinjsko Udruženje obrtnika i darovalo. Tako će biti i danas.

Petrinjski radio čestita imendan svim Katama, Katicama, Kajama, Katarinama...

Inače, Sveta Katarina Aleksandrijska (oko 282.- Aleksandrija oko 307.), nazivana još i Katarina Sinajska smatra se sveticom i mučenicom u istočnoj i u zapadnoj Crkvi. Štovanje joj iskazuju također anglikanci i luterani.

Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila.

On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No, Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio.

Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. U blizini toga mjesta podignut je kasnije slavni manastir sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu.
Ocjenite članak: 
(3)


Komentari (1)


Srdaćne čestitke svim katicama, doro zdravlje i veselja !
Gubec • 25. 11. 2011. 08:47:12

Samo registrirani korisnici mogu komentirati članke.
Logirajte ili se registrirajte.
Baner

Portal 53.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom surfanja po stranicama portala53 slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak korištenja web stranice portal53.hr kliknite na gumb "Slažem se".Saznajte više o kolačićima ovdje.

Prihvaćam kolačiće s ove stranice..