pokupnaslov

Izvještajna Skupština KUD-a „Pokupljanka

BREST POKUPSKI – Članovi KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog u nedjelju, 17. ožujka 2024. održali su svoju redovnu godišnju izvještajnu Skupštinu.

Na Skupštini koju je otvorila predsjednica KUD-a Ružica Pavković, nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja dnevnog reda, podnesena su izvješća o radu i financijama u prošloj te predstavljeni planovi rada i financiranja za ovu godinu.

„Prošla je godina za naše relativno malo Društvo bila dosta burna i uzbudljiva“, rekao je Darko Hrnčević, voditelj „Pokupljanke“, podnoseći izvješće o radu u 2023. godini. Početak prošle godine, podsjetio je, iskoristili su za obnavljanje svog fundusa narodnih nošnji.

„Kroz prvi, drugi, treći, pa čak i četvrti mjesec bili smo dosta aktivni, ne toliko što se tiče proba i nastupa, nego smo jednostavno iskoristili taj zimski period za provedbu projekta obnove i rekonstrukcije naših narodnih nošnji. Konkretno, radi se o ženskim „reklecima“ (kaputićima op.a) . Svaka naša članica je kupila materijal o svom trošku, a iz donacija dobrih ljudi smo uspjeli pokriti šivanje istih, tako da svaki taj reklec koji s ponosom danas nose, a vjerne su replike onakvih kakvi su se nosili nekad, svakoj članici ostaje u vlasništvo“, izvijestio je Hrnčević.

Dječja skupina KUD-a „Pokupljanka“, čiji su rad pokrenuli u rujnu 2022. godine, početkom travnja prošle godine imala je zapažen nastup na Dječjoj smotri folklora Sisačko-moslavačke županije, održanoj u Kutini. Nažalost, trenutno im je Dječja skupina u stanju mirovanja, jer ostali su bez njihovih voditeljica.

„Smotra u Kutini je bio prvi službeni nastup naše Dječje skupine i oni su se na tom nastupu pokazali jako dobro. Čak su dobili i pohvale članova stručnog žirija koji su im rekli da nikad ne bi pomislili kako im je to tek prvi nastup. Svi koji su bili prisutni mogu potvrditi da su djeca zaista bila odlična. Ali kako u životu sve ide svojim ciklusom -mladi se udaju, žene, idu za svojim poslom, stari onemoćaju, tako su i voditeljice naše Dječje skupine iz opravdanih razloga otišle – jedna se udala, jedna je otišla dalje za poslom i za sad je rad Dječje skupine stavljen na „stand by“. Žao mi je da se s tim moralo stati na neko vrijeme, na par mjeseci, ali trenutno nemamo nekog drugog tko bi se uhvatio tog posla. Ja se ipak nadam da će i ta grupa nastaviti ove godine s radom“, rekao je Hrnčević.

Inače, u središtu prošlogodišnjeg angažmana „Pokupljanke“ bila je velika obljetnica kojom su obilježili 100 godina kulturne baštine i organiziranog kulturnog djelovanja u Brestu Pokupskom. Tim povodom, 20. svibnja prošle godine, u velikom su šatoru na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, organizirali proslavu na kojoj su ugostili brojna folklorna društva. Tom prigodom predstavili su i svoju netom objavljenu monografiju „100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski“.

„Uspjeli smo na toj proslavi ugostiti mnoga folklorna društva, uglavnom ona kod kojih smo mi tijekom zadnjih pet – šest godina nastupali, a nismo im imali priliku uzvratiti gostoprimstvo. Zato smo iskoristili priliku da ih pozovemo na tu našu obljetnicu. Ovom prilikom se ispričavam našim lokalnim društvima koja gravitiraju Sisku i Petrinji ako nisu bili pozvani. Jednostavno, kako mi inače nemamo prostora za velike manifestacije, ovo nam je bila jedinstvena prilika da pozovemo prvenstveno ove „vanjske“ i na taj način im uzvratimo  gostoprimstvo. Kompletnu proslavu su nam najvećim dijelom omogućili Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija i Ministarstvo kulture i medija. Oni su nam svojim sredstvima zaista puno izišli u susret i na tome im velika hvala. Zahvaljujem i velikom dijelu naših mještana koji nisu aktivni članovi KUD-a, ali su logistički jako puno pomogli prilikom tog događaja“, napomenuo je Hrnčević.

Članovi „Pokupljanke“ 12. su lipnja prošle godine sudjelovali i na Županijskoj smotri folklora u Martinskoj Vesi. Nažalost, prijedlog da Sisačko-moslavačku županiju predstavljaju na „Đakovačkim vezovima“ ili na „Vinkovačkim jesenima“ nisu mogli prihvatiti, jer su već bili u pripremama za nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. (Najavni spot za ovu smotru snimili su u Brestu 27. lipnja).

U sklopu višednevnih programa koji su se održavali ususret 57. Međunarodnoj smotri folklora, Brestovaljani su 15. srpnja u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića“ predstavili svoju monografiju„100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski“. Dan kasnije, sudjelovali su u Zagrebu u procesiji od kapele Ranjenog Isusa do Kamenitih vrata, uz marijanske hodočasničke napjeve. Trebali su sudjelovati i u glavnom koncertnom programu prošlogodišnje Smotre nazvanom „Pokraj Kupe, lađane vodice“, posvećenom stotoj obljetnici „Kupske ekspedicije“ Etnografskog muzeja. Nažalost, taj program nije održan zbog olujnog nevremena koje je 21. srpnja pogodilo Zagreb.

Za članove „Pokupljanke“ i nastavak godine je bio prilično dinamičan. U listopadu su sudjelovali na „Kestenijadi“ u Hrvatskoj Kostajnici za koju, kažu, imaju doživotnu pozivnicu organizatora. U istom mjesecu nastupili su i u Sisku na „Županijskom pleteru“ gdje su se predstavila društva koja su prethodne godine polučila uspjeh na nekoj od državnih manifestacija.

U studenom su nastupili u „Zorin domu“ u Karlovcu gdje je održan koncert „Pokraj Kupe, lađane vodice“. Bila je to, kaže Hrnčević, mala „replika“ 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, jer su na koncertu nastupila sva folklorna društva od Karlovca do Siska koja su bila uključena u prošlogodišnju Smotru. Završna aktivnost kojom su zaokružili svoj rad u prošloj godini bila je organizacija proslave Svete Barbare, nebeske zaštitnice njihova mjesta. Gošće programa koji su tom prigodom organizirali u Brestu bile su im članice Pjevačkog zbora „Lira“ iz Petrinje.

Članovi „Pokupljanke“ prošle su godine za svoj rad dobili i priznanje Grada Petrinje. Plaketa Grada za izuzetan rad i očuvanje kulturne baštine uručena im je 9. kolovoza, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj uoči Dana grada, odnosno blagdana Lovrenčeva.

Izvješće o radu u 2023. godini koje je podnio Darko Hrnčević, članovi Skupštine „Pokupljanke“jednoglasno su usvojili, kao i financijsko izvješće koje je podnijela predsjednica Ružica Pavković te izvješće Nadzornog odbora, koje je podnio njegov predsjednik Stjepan Tkalčević.

Jednoglasno je usvojen Plan i program rada za ovu godinu koji je također predstavio Darko Hrnčević. Među ostalim, u KUD-u žele nastaviti raditi na očuvanju svojih narodnih nošnji.

„Razvojna agencija PETRA nam je radila projekt koji smo aplicirali za izradu narodne nošnje, muške i ženske. Dobili smo i troškovnike, odnosno predračune koliko bi to koštalo. Želimo napraviti i video snimanje ženskog oglavlja, za što smo već obavili potrebne razgovore i dogovore. U selu imamo još samo jednu živuću ženu koja zna napraviti žensko oglavlje onako po starinski i mi bismo htjeli iskoristiti priliku da to snimimo, da nam žena to pokaže, napravi na nekoj od članica. Iz tog razloga napravili smo i projekt. Našli smo i čovjeka koji bi to snimio. Dobili smo čak i određeni iznos od Županije, ali upola od onog koji nam je potreban. Vidjet ćemo što se s tim može dalje napraviti“, rekao je Hrnčević.

Kao i većini KUD-ova, problem im predstavlja i financiranje putovanja na smotre i gostovanja. Ove su godine primjerice dobili poziv za sudjelovanje na 39. Smotri folklora jadranske Hrvatske „Na Neretvu misečina pala“ koja će se od 16. do 19. svibnja održavati u Metkoviću. Članovi „Pokupljanke“ bi u Metkoviću trebali boraviti dva dana: 18. svibnja kada bi sudjelovali u folklornom programu te 19. svibnja kada bi nastupili na koncertu marijanskih pjesama. Postoji čak mogućnost, da u dogovoru s organizatorima, nastup održe i u Dubrovniku. No, za sada su to, kažu, samo lijepe želje. Organizatori im mogu ponuditi smještaj, ali putovanje moraju financirati sami, za što oni novca nemaju. Apelirali su stoga na Grad i Županiju da im pomognu barem oko putnih troškova, jer prijavu moraju poslati do 31. ožujka.

Gošća njihove Skupštine, Robertina Štajdohar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo SMŽ, objasnila je kako Županija financira udruge u kulturi.

„Sisačko-moslavačka županija, uz sve što radi, izuzetno puno ulaže u kulturu. Ja se nadam da će ove godine ispred nas biti još veća ulaganja. Vi znate da nakon potresa, u kulturi novaca nije bilo. I to je svima bilo jasno. Ja vjerujem da nitko nije imao ništa protiv da su se one prve godine nakon potresa, nakon toliko toga uništenog, ta sredstva srezala. Ta su se sredstva ponovno vratila, ali su se onda sljedeće godine napokon i povećala. Mi trenutno dajemo100 tisuća eura udrugama u kulturi. Kroz javni poziv – taj poziv je u mom Odjelu – dajemo 80 tisuća eura. Taj je javni poziv bio raspisan prošle godine i sredstva su za ovu godinu podijeljena. Svake godine se on raspisuje u 10. mjesecu za sljedeću godinu, pa vas ovim putem pozivam da se i ove godine opet javite u 10. mjesecu, kad po zakonu raspišemo taj poziv. Dakle, sredstva u tom pozivu su 80 tisuća eura – 13 tisuća ide za Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga, a 67 tisuća smo podijelili udrugama. Naravno, bilo je 128 programa. Možda 80 tisuća eura nije mali novac, ali kad ga podijelite na 128 programa, većih ili manjih, ja znam da to udrugama ispadne na kraju malo i nedostatno. Ali evo, barem da vam damo „vjetar u leđa“, da znate da na našu podršku možete računati, a ja se doista nadam da će se ta sredstva, kao što smo ih ove godine povećali, povećavati i dalje“, rekla je Štajdohar, najavivši i novi javni poziv za udruge u kulturi.

„Ja vam mogu najaviti da će uskoro, već sad u trećem mjesecu, kroz tjedan – dva, biti raspisan novi javni poziv iz Ureda župana. On je ove godine veći, baš zato što prošle godine nismo puno toga mogli isfinancirati, pa smo ga podignuli još za 30 tisuća eura. Ovim putem vas pozivam da se javite na taj poziv koji će biti kroz tjedan- dva, kako bi dobili sredstva za ono što vam nismo mogli isfinancirati u prethodnom pozivu ili za ono što vam dolazi u ovoj godini“, rekla je među ostalim pročelnica Štajdohar.

U ime Grada Petrinje, članovima „Pokupljanke“ na dosadašnjem radu čestitao je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, koji im je poželio puno uspjeha i u budućnosti.

„Svakim satom se naša Petrinja mijenja i to se vidi. Napredujemo stvarno u svakom pogledu i to ni najzločestiji ne mogu prikriti. Međutim, nešto što se ne može zamijeniti betonom, asfaltom, kamenom, to je ova kultura koju vi zadržavate, koju vi njegujete. Ustvari, to je ona istinska naša hrvatska povijest i to je ono istinsko domoljublje, naše vrijedne tradicije koje će, nadam se, mlade generacije prenositi dalje. Obaveza je i našeg grada i županije i naše domovine da se to ne zaboravi, da se to ne izgubi. Nažalost, imali smo puno problema i kao što rekoh, nekad se moramo brinuti o banalnim stvarima kao što su rupe na cesti, vodovod da bi osigurali vodu svakoj kući. To su neke normalne stvari koje se trebaju osigurati, međutim vi ne zaboravljate ni ovaj dio tradicije. I Brest je doživljavao nedaće, ali vi niste zaboravili onu svoju bit, onaj svoj nacionalni identitet i prenosite ga u budućnost. To je stvarno istinsko domoljublje“, rekao je među ostalim Prskalo.

Članovima „Pokupljanke“ uspješan nastavak rada poželjeli su i njihovi kolege iz prijateljskih kulturno-umjetničkih društava:

Mato Caban u ime KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice

i  Božidar Rožić u ime KUD-a „Tišinčani“ iz Tišine.

Dio fotografija u tekstu: iz arhive Portala 53

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X